به گزارش خبرنگار مهر، يخچال هايي در دامنه كوه هاي شهرستان طارم ،مانوس با طبيعت بكر ارتفاعات روستاي وليدر همچنان در چهار فصل سال كاربري خود را حفظ كرده اند و براي حفظ تازگي و سلامت خوراكي هاي روستاييان به ياري آن ها مي آيند.
جاده تهم چورزق را كه به سمت شهرستان طارم طي مي كني به روستاي گردشگري شيت از توابع بخش چورزق مي رسي روستايي با طبيعت بي نظير ، پاييز طلايي و بهار پر شكوفه و درختان برافراشته خودنمایی می کند. مسير باريك و سر بالايي اين روستا را كه بگذراني به روستاي وليدر مي رسي حوالي آّبشار "هشدر خانه" ، از وسط روستاهاي كم جمعيت كه مي گذري لباس هاي محلي زنان توجهت را به خود جلب مي كند، سر بندهاي مشكي و قرمزي كه دور پيشاني گره كرده اند . روسري هاي بلند با گل هاي سرخ درشت و دامن هاي چين دار كه تركيبي از رنگ هاي زيباي طبيعت است بر هويت اين خطه تاكيد مي كند.
گرچه پيچ و خم هاي جاده، اضطراب را در دل آدمي پديدار مي كند اما تماشاي ابرهايي كه در بين كوه ها در حركتند و آبشارها و رودخانه هايي كه به سمت دره ها در جريان اند و گاوها و گوسفندهايي كه به صورت گله اي در اين ارتفاعات مي چرند زيبايي اين منطقه را دو چندان كرده است.
وليدر، روستايي در دامنه ارتفاعات و دره هايي كه در ختان بي شمار گيلاس را در خود جاي داده حالا فصل برداشت گيلاس را سپري مي كند. گرچه گيلاس هاي روستاي همسايه (شيت)، اواخر ارديبهشت به بازار عرضه شد.
جاده باريكي را پس از گذر از خانه هاي سنگي و كاه گلي روستايي وليدر مي گذراني و وارد مسير خاكي با انبوهي از جنگل هاي سر سبز دو سوي جاده و چشمه هاي جوشان مي شوي سمت راست جاده مسيري است به سوي يخچال هاي طبيعي، يخچال هايي كه از سنگ ريزه ها ساخته شده اند، سنگ هايي كه همه يك شكل هستند و گويا تراش خورده اند يا بقاياي سنگ هاي تراش خورده اند. اين سنگ ها همه دامنه كوه را پوشانده اند و در فواصل مختلف گودال هاي متعدد مشاهده مي شود گودال هايي كه روزگاري يخچال هاي منحصربه فرد مردم اين خطه بوده اند و حالا به دليل بي استفاده ماندن با سنگ هاي موجود پوشانده شده اند و فقط يكي دو مورد از آن ها كاربري يخچال دارد.
يخچال هايي كه به شكل گودال هايي شبيه اتاقك در دامنه كوه ها ايجاد شده اند و تنها ويژگي اي كه موجب تبديل شدن آن به يخچال شده است سنگ هاي سرد آن جاست، سنگ ها را كه كف دستت مي گيري خنكاي آن تا عمق جان آدمي را خنك مي كند.
فصل بهار كه مي شود خانواده اي كه يخچال هاي طبيعي را از آن خود مي دانند به اين منطقه مهاجرت مي كنند و با چيدن سنگ ها و شاخ و برگ ها روي هم يخچال طبيعي را براي پذیرایی از میهمانان خود که در ییلاق های دور دست مشغول چرای گوسفندان هستند آماده مي كنند.
مردم مهاجر در ييلاقات و روستاهاي منطقه، پنير محلي خود را در پوست هاي گوسفند بنام "دري" -واژه تركي به معني پوست- مي گنجانند و تحويل اين خانواده مي دهند تا در يخچال هاي طبيعي نگهداري كنند و پس از برگشت از ييلاقات با پرداخت حق زحمت به مصرف زمستاني برسانند.
علاوه بر پنير گاهي گوشت حيوانات نيز به صورت قورمه شده داخل "دري " ها تحويل نگهبان يخچال مي شود تا در فصل زمستان مورد استفاده قرار گيرد.
اگر روستاي شيت، روستاي وليدر و طبيعت منحصر به فرد شهرستان طارم - كه متاسفانه بيشتر به دليل شباهت با مسير ماسوله شناخته مي شود و نه زيبايي هاي خاص خود- بيشتر و بهتر معرفي شوند يخچال هاي وليدر نيز به سهم خود به عنوان جاذبه گردشگري دست خواهند يافت.
عضو شوراي اسلامي شهر چورزق با بيان اينكه یخچالهای طبیعی ولیدر با معرفی هر چه بیشتر، قابلیت جذب گردشگر را دارند مي گويد: متاسفانه تا کنون برنامه خاصی در زمینه جذب گردشگر برای بازديد یخچالهای طبیعی روستای ولیدر صورت نگرفته است.
محمد محمدي خاطر نشان مي كند: شهرداري چورزق آمادگي برنامه ريزي براي استفاده از ظرفيت هاي گردشگري اين منطقه را دارد و مي توان براي بهره مندي از ظرفيت هاي يخچال هاي طبيعي برنامه ريزي كرد.
وی مي افزايد: این یخچالها به صورت دستساز توسط بومیان منطقه ییلاقی ولیدر و با مصالح بومی منطقه ساخته شده ، در فصل تابستان بسیار خنک است و افرادی که در قالب ییلاق به این منطقه کوچ میکنند مي توانند به عنوان يخچال از اين اتاقك هاي سنگي استفاده كنند.
محمدي تصريح مي كند: با توجه فقدان درآمدهاي ثابت در شهرداري چورزق بايد ادارات ذي ربط در بهسازي مسير دسترسي به يخچال هاي طبيعي همكاري كنند.
وي با تاكيد بر ضرورت شناخت و توسعه صنعت توريسم اظهار مي كند: شهرستان طارم قابليت هاي فراواني براي جذب توريست دارد.
مدير كل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان زنجان نيز با اشاره به ظرفيت هاي متعدد گردشگري روستاي وليدر گفت: اين روستا با برخورداري از جاذبه هاي طبيعي همچون يخچال هاي طبيعي،خصوصيات جغرافيايي و طبيعت بكر آن جزو آثار طبيعي كم نظير است.
يحيي رحمتي در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: منطقه طارم و مجموعه روستاهاي هدف گردشگري مي تواند قطب جاذبه هاي گردشگري در حوزه اكوتوريسم باشد.
وي يادآور شد: نمي توان ظرفيت هاي گردشگري را به صورت مجزا بررسي كرد بلكه با نگاهي جامع همه اين ظرفيت ها در بسته گردشگري استان زنجان مورد توجه و برنامه ريزي قرار مي گيرد.
مدير كل ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان زنجان اظهار كرد: يكي از برنامه ها براي جذب توريسم در اين منطقه تقويت زيرساخت ها از جمله راه دسترسي است كه در حال مذاكره با اداره كل راه و شهرسازي هستيم.
رحمتي افزود: معرفي ظرفيت هاي گردشگري از طريق رسانه ها و نيز برگزاري جشنواره هاي مختلف از جمله جشنواره برداشت گيلاس كه در دست انجام است مي تواند موثر واقع شود.
وي اظهار كرد: بايد توجه داشت دخالت هاي غير اصولي در طبيعت بكر روستاهای هدف گردشگري به واسطه حضور گردشگران يا اقدامات غير كارشناسي به اين منطقه آسيب مي زند.
رحمتي يخچال هاي طبيعي وليدر را يكي از جاذبه هاي كم نظير گردشگري برشمرد و گفت: اين يخچال ها براي نگهداري محصولات لبني و گوشتي مردم استفاده مي شده است اكنون نيز برخی از اين يخچال ها باقي مانده و در فصولي مورد استفاده است.
وي ابراز كرد: برنامه ريزي برا ي معرفي يخچال طبيعي وليدر در قالب برنامه ريزي براي اين محور گردشگري انجام مي شود.
نظر شما